Legendárni \"Plastici\" to rozbalili v prešovskom Véčku

17.11.2009 Prešov

Prešov 16. novembra (TASR) – V prešovskom V-klube sa večer predstaví legendárna pražská skupina The Plastic People of the Universe (PPU)
PPU patrila v rokoch 1968-1988 medzi hlavných predstaviteľov undergroundu v bývalom Československu. Pre svoje vystupovanie sa dostala do nemilosti totalitného režimu a zažívala časté perzekúcie.
V Prešove kapela vystupovala po prvý raz a ich koncert sa uskutočnil v predvečer dňa, kedy si pripomenieme 20. výročie Nežnej revolúcie. Člen skupiny Jiří Kabeš dnes na tlačovej besede povedal, že ich vystúpenie je súčasťou plánovaného turné po Slovensku a v zásade s výročím revolúcie nesúvisí, aj keď si to mnohí ľudia s touto udalosťou určite spájajú, čo je podľa neho prirodzené.
PPU ročne absolvujú desiatky koncertov a chodia na ne ľudia rôznych vekových kategórií. \"Sú medzi nimi pamätníci, ktorí by chceli, aby sme hrali staré veci. My im musíme vysvetliť, že nemôžeme hrať 40 rokov stále tie isté pesničky, takže polovica repertoáru je úplne nová, \" povedal Kabeš.
Pozitívne hodnotil aj skutočnosť, že mnohí mladí ľudia, ktorí chodia na koncerty, vedia dosť o živote za socializmu a rovnako aj o ich účinkovaní v tom čase. Dôkazom toho sú podľa neho napríklad aj diskusie po premietaní dokumentu o tejto kapele, na ktorých sa zúčastňujú.
\"Sú v ňom také miesta, kde sa diváci úplne zasekli, pretože netušili, čo sa napríklad dialo, keď 14 dní po našom koncerte na nejakej chate, ju eštbáci zapálili a zostali iba komíny. Tí ľudia sa nás v nasledujúcej debate pýtali na niektoré veci, ktoré som si napríklad ani nepamätal a oni to vedeli, to bolo pekné, \" konštatoval Kabeš.
Rocková skupina sa začala formovať v roku 1968, asi mesiac po príchode vojsk Varšavskej zmluvy na územie bývalého Československa, kedy Milan Hlavsa založil skupinu Hlavsa\'s Fiery Factory a neskôr sa názov zmenil na The Plastic People Of The Universe. Jej pôvodná produkcia bola ovplyvnená tvorbou Franka Zappu, Captainom Beefheartom či formáciou The Velvet Underground.
Skupina sa nedala donútiť k ústupkom a kompromisom s vtedajším režimom, čo ich začiatkom 70. rokov pripravilo o profesionálnu licenciu. Systematická perzekúcia v roku 1976 vyústila do uväznenia niekoľkých členov. Opoziční intelektuáli zorganizovali kampaň na ich podporu a prepustenie, ktorá vyvrcholila v januári 1977 podpisom Charty 77.
Približne rok pred Nežnou revolúciou sa PPU rozpadli. Až v roku 1997 ich vtedajší český prezident Václav Havel požiadal, aby vystúpili pri príležitosti osláv 20. výročia podpisu Charty 77. Kapela sa dala dohromady a od vtedy koncertuje doma i v zahraničí.
 

Vyberte región